Coordinadors/es de riscos laborals
Per a USTEC·STEs el coordinador/a de prevenció de riscos laborals és una figura molt important per aconseguir una bona prevenció als centres i per ajudar que es puguin detectar totes aquelles mancances que encara hi ha, que per Llei estan reconegudes i que l’Administració de vegades oblida. Creiem que, després dels anys que portem d’implantació d’aquest càrrec, l’Administració encara no té clar la necessitat d'aquest. Altrament no s’entén que segueixi sense millorar-ne les condicions de treball (sobretot la coordinació i les dotacions horàries) i sense oferir una formació en horari de treball que serveixi realment per poder portar a terme la seva activitat adequadament. Després de tants anys ja no hi ha excuses que valguin.
Els beneficis que ens pot comportar una bona aplicació de la Llei de prevenció són tants que hem de continuar decidits a treballar per aconseguir que la realització de les tasques de coordinació de prevenció de riscos d’un centre no depengui del voluntarisme sinó de l’establiment dels paràmetres exigibles per fer-la ben feta.
Origen, funcions i nomenaments
Què reclama USTEC-STEs per als i les coordinadors de prevenció de riscos?
Guia extensa amb normativa per a desenvolupar les funcions de coordinador/a de riscos
Origen, funcions i nomenaments
Decret 183/2000, de 29 de maig, de regulació del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d'Educació (DOGC núm. 3152, d'1.6.2000). L'article 12 defineix la designació d’aquesta figura en tots els centres de treball dependents del Departament d'Educació.
Article 12
A cada centre de treball del Departament d’Educació es designarà una treballadora o un treballador amb les funcions de promoure i coordinar les actuacions en matèria de salut i prevenció de riscos laborals, supervisar les condicions del lloc de treball i potenciar la formació de les treballadores i treballadors del centre dins d’aquest camp. En els centres docents i serveis educatius la designació correspondrà a la directora o director.
Aquestes persones actuaran d’acord amb les directrius del cap de Secció de Prevenció de Riscos Laborals de la corresponent delegació territorial.
El claustre dels centres docents haurà de vetllar pel desenvolupament, dins del currículum de l’alumnat, dels continguts de salut laboral i estil de vida saludables.
- Funcions. Les funcions que han de exercir els coordinadors i coordinadores de prevenció de riscos laborals estan definides a les Instruccions d’inici del curs i són les mateixes per a tots els centres educatius d’ensenyaments no universitaris, si bé estan diferenciades per etapes educatives . Les podeu trobar a la Intranet del Departament d'Educació seguint aquesta adreça Portal de centre » Normativa » Documents d'organització i gestió (cal codi ATRI per accedir-hi)
- Nomenaments. S’han de nomenar en tots els centres. En tots els casos la designació correspondrà a les direccions que ho hauran de comunicar als serveis territorials corresponents. Encara queden centres on no s’ha nomenat ningú per a aquest càrrec com són entre d’altres els serveis educatius i les llars d’infants i no sabem quan es farà.

Què reclama USTEC-STEs per als i les coordinadors de prevenció de riscos?

USTEC·STEs continua demanant que, a part que tots els treballadors i treballadores puguin ser coordinadors, el Departament revisi i determini en quins centres encara no s’ha nomenat aquesta figura i que no en retardi més el nomenament. Primer de tot per poder treballar i avançar en els temes de salut, i en segon lloc perquè hi estan obligats pel seu propi decret des de l’any 2000.
1. Condicions de treball
1.1 Dotacions horàries. Tant a primària com a secundària, igual que els altres coordinadors/es, forma part del còmput global d’hores a distribuir per part de l’equip directiu Per tant, o resten hores de les coordinacions ja existents o en deixen sense a la coordinació de prevenció de riscos. Demanem per tant una dotació horària específica.
1.2 Dotacions econòmiques. Les coordinadores i els coordinadors de riscos de tots els centres de fins a una línea i les ZER cobren un complement mensual equivalent al d’una coordinació. Cal que totes les persones nomenades comprovin que el seu nomenament ha estat enviat als Serveis Territorials. Davant d’aquesta realitat, USTEC·STEs continuarà reclamant les dotacions horàries suficients per poder fer la nostra feina dignament i en condicions. I si l’Administració considera que ha d’estar remunerat, que el complement es faci extensiu a tothom que tingui nomenamen
1.3 Formació. USTEC·STEs continua considerant que per poder fer aquesta feina és necessari tenir una formació específica, que no ha de ser voluntària i que s’ha de fer dins de l’horari lectiu del professorat. Aquestes són les condicions que hem defensat des del mateix moment que es va crear aquesta figura, i entenem que si no és possible fer formació en horari lectiu, s'ha de compensar tal i com preveu la LPRL en l'article 19. Volem denunciar que sembla que el Departament d’Educació considera que els i les coordinadores de prevenció dels centres ja estan formats! Sabem que això no és cert, ja que moltes persones agafen el càrrec per primer cop cada curs.
El Departament d’Educació, ofereix un curs telemàtic de nivell bàsic (30 hores) a través de la XTEC. Cal consultar els plans de Formació de zona. Podeu trobar més informacio a la pestanya On podem aprendre sobre prevenció de riscos a la feina? També s’ofereixen cursos de nivell bàsic en els CSSL (Centres de Seguretat i Salut dels treballadors/es del Departament de Treball de la Generalitat) de cada territori. Podeu trobar més informacio a la pestanya On podem aprendre sobre prevenció de riscos a la feina?
1.4 Informació. Demanem que no s’obligui a agafar aquests càrrecs a les persones últimes d’arribar al centre i que abans se’ls expliqui adequadament totes les seves característiques i condicions laborals i, el que és més important, que tinguin el suport del conjunt de treballadores i treballadors del centre. Seria bo que les persones que ho agafessin tinguessin una continuïtat durant un temps per poder tenir més experiència, pràctica i formació en el centre.
2 - USTEC·STEs continua pensant que hem d’avançar, però que cal fer-ho amb coherència i responsabilitat, facilitant la feina al professorat i establint unes condicions de treball que permetin d’assumir-ne les responsabilitats de forma òptima i adequada. Creiem que no és aquesta la línia que segueix el Departament, i és per això que exigim:
- Que els coordinadors/es siguin presents en tots els centres de treball dependents del Departament.
-Que els coordinadors/es rebin la formació necessària dins del seu horari lectiu.
-Que la formació dels coordinadors/es sigui adequada i suficient.
-Que els coordinadors/es tinguin reduccions horàries per fer adequadament la seva feina.
-Que les responsabilitats i les funcions dels coordinadors/es estiguin relacionades amb la formació que reben i no pas amb el voluntarisme del professorat.
-Que qualsevol treballador/a pugui ser coordinador/a de riscos del seu centre.
-Que el Departament en general i els equips directius i els inspectors/es de zona en particular prenguin consciència de la necessitat de la feina del coordinador/a de prevenció de riscos laborals.
USTEC·STEs ha lluitat i lluitarà perquè els treballadors i les treballadores encarregats de dinamitzar els temes de salut als centres tinguin les millors condicions per desenvolupar la seva feina, en el benentès que les variables de formació i temps són imprescindibles per aconseguir-ho.
La salut laboral és un tema en el qual tothom s’ha d’implicar, i el Departament el primer ja que, a més, ha de donar exemple.
Eina - Guia pràctica

Guía pràctica per a coordinadors/es de prevenció de riscos laborals

Guia extensa amb normativa per a desenvolupar les funcions de coordinador/a de riscos


Funcions
Feines a fer
Com fer-ho. Normativa i Legislació.
1- Coordinar les actuacions en matèria de seguretat i salut, així com promoure i fomentar l’interès i la cooperació dels treballadors en l’acció preventiva, d’acord amb les orientacions del Servei de Prevenció de Riscos Laborals i les instruccions del director o directora del centre.
- Recollir el màxim d’informació sobre salut laboral i facilitar-ne la seva difusió.
- Anar a les reunions que la Secció de Prevenció de Riscos Laborals convoqui per els coordinadors i informar-ne al centre.
- Comunicar a la Secció del Servei de Prevenció tots aquells incidents o dubtes respecte a possibles riscos en el centre.
- Salut laboral USTEC·STEs http://salut.sindicat.net/
- Seguretat i salut, Procediments, instruccions, notes de prevenció laboral i altres documents per dur a terme la feina amb seguretat. Intranet d’Educació » Portal de centre » Seguretat / Intranet d’Educació » Serveis al personal » Prevenció de riscos laborals (es necessita la clau de l’Atri per accedir a la intranet del Departament d’Educació ).
- A través de webs i revistes de l’Administració, de sindicats, de mútues.
- Recollir els problemes de salut del professorat relacionats amb la feina i informar-ne al Servei de Prevenció.
Legislació i Documentació:
- REAL DECRETO 486/1997, de 14 de abril, por el que se establecen las disposiciones mínimas de seguridad y salud en los lugares de trabajo. BOE nº 97, de 23 de abril
- DIRECTIVA 89/654/CEE del Consejo, de 30 de noviembre de 1989, relativa a las disposiciones mínimas de seguridad y de salud en los lugares de trabajo
- REAL DECRETO 488/1997, de 14 de abril, sobre disposiciones mínimas de seguridad y salud relativas al trabajo con equipos que incluyen pantallas de visualización
- Guía técnica para la evaluación y prevención de los riesgos relativos a la utilización de equipos con pantallas de visualización (INSHT)
- Criteris per a la construcció de nous edificis per a centres docents públics
- Real Decreto 132/2010, de 12 de febrero, por el que se establecen los requisitos mínimos de los centros que impartan las enseñanzas del segundo ciclo de la educación infantil, la educación primaria y la educación secundaria.
2- Col·laborar amb la direcció del centre en l’elaboració del pla d’emergència, i també en la implantació, la planificació i la realització dels simulacres d’evacuació.
- Actualitzar els plànols del centre en funció dels canvis realitzats al mateix temps que s’actualitza el pla d’emergència.
- Comunicar al Servei de Prevenció el resultat del simulacre..
- Verificar si totes les instal·lacions de gas, electricitat, aigua, calefacció (calderes), alarmes, etc.. estan en condicions correctes, i si les empreses de manteniment corresponents les tenen actualitzades.
- Simulacre general obligatori: durant el 1r trimestre cada any.
- Altres simulacres més específics poden ser:
- menjador
- cuina
- parvulari
- tallers
- Preparació i realització de sessions informatives pels tutors i tutores que la puguin transmetre als alumnes.
- Preparació i realització de sessions informatives per tots els treballadors i treballadores del centre per què tothom sàpiga quina és la seva funció en el moment de posar el pla d’emergència en marxa.
- Realització de documentació: cartells, fulletons, etc.
Legislació i Documentació:
Seguridad en el trabajo (115) (INSHT http://www.insht.es/portal/site/Insht/)
Aparatos de elevación y manutención (15)
3- Revisar periòdicament la senyalització del centre i els aspectes relacionats amb el pla d’emergència, amb la finalitat d’assegurar-ne l’adequació i funcionalitat.
- Revisar L’actualització i la validesa de la senyalització del centre.
- La viabilitat de les sortides d’emergència.
- El funcionament de l’enllumenat d’emergència.
Legislació i Documentació:
- REAL DECRETO 485/1997, 14 de abril, sobre disposiciones mínimas en materia de señalización de seguridad y salud en el trabajo.
- Guía técnica para la evaluación y prevención de los riesgos sobre señalización de seguridad y salud
http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Normativa/GuiasTecnicas/Ficheros/sena
4 - Revisar periòdicament el pla d’emergència per assegurar-ne l’adequació a les persones, els telèfons i l’estructura.
- Veure quines persones discapacitades hi ha en el centre i tenir un protocol clar per evacuar-les.
- Revisar les funcions dels responsables en el cas d’una emergència.
- Contactar amb els bombers perquè coneguin la situació i característiques del centre.
- Comprovar que els telèfons imprescindibles són a l’abast: Central d’emergències: 112 Empreses de manteniment Centres sanitaris:
- Públics (urgència vital)
- De mútues mèdiques privades (per al personal de MUFACE)
- De la Mútua ASEPEYO (personal laboral i personal docent interí/substitut).
Legislació i Documentació:
- Seguretat INSHT http://www.insht.es/portal/site/Insht/ Incendios, emergencias y evacuación (15)
- Pla d’emergència del centre educatiu http://goo.gl/kUDFmh
- Plan de emergencia
- NTP 045: Plan de emergencia contra incendios
5- Revisar periòdicament els equips de lluita contra incendis com a activitat complementària a les revisions oficials.
- Revisar el bon estat i la correcta ubicació dels extintors i de les boques d’incendi exteriors i la caducitat de la revisió per part de l’empresa.
- Revisar que les portes d’emergència estiguin viables ( a vegades es tenen tancades per que els alumnes no puguin sortir)
- Fer-ho de tant en tant ja que en un centre escolar els extintors són sovint buidats o els treuen l’anella i queden inutilitzats.
- Trucar a l’empresa de manteniment quan la validesa del timbrat estigui caducada.
6 - Promoure actuacions d’ordre i neteja i fer-ne el seguiment.
- Intentar posar d’acord amb els professorat i les persones de neteja i el PAS, unes pautes d’ordre i neteja:
- en els magatzems de materials
- en les aules i laboratoris
- en la sala de calderes
- en el local dels comandaments elèctrics
- passadissos
- en els tallers de FP, etc.
- Cal implicar als caps de seminari i departament per que posin les pautes dels seus espais.
- Explicar clarament a les persones del Pas i de neteja la importància de les pautes d’ordre i neteja.
7 - Donar suport al director o la directora del centre per formalitzar la coordinació de l’activitat empresarial.
- Donar suport, si s’escau, quan s’inicii el procediment operatiu.
- En cas d’activitats delegades o formalitzades per conveni, s’ha d’iniciar el procediment abans de l’inici de les activitats.
- Pot vetllar, si s’escau, pel compliment, per part de les empreses, entitats o persones físiques alienes que fan l’activitat, de les instruccions i de les mesures preventives que s’hagin d’aplicar.
Legislació i Documentació:
- LEY 31/1995, de 8 de noviembre, de Prevención de Riesgos Laborales. BOE nº 269 10/11/1995 http://goo.gl/uYTSQE
- Intranet d’Ensenyament » Portal de centre » Serveis al personal » Prevenció de riscos laborals- Coordinació d’activitats empresarials (cal codi Atri)
8 - Donar suport al director o directora del centre per formalitzar i trametre, als Serveis Territorials o al Consorci d’Educació de Barcelona, el “Full de notificació d’accident, incident laboral o malaltia professional”.
- Informar les direccions de l’obligació que té el Centre de comunicar els accidents de treball/en acte de servei, acc. “in itínere” i “in mission” a la direcció de SSTT i a la Secció de Prevenció de Riscos.
- Informar als treballadors i treballadores del departament d’Educació sobre la importància de la correcta comunicació dels Accidents de Treball (sobretot quant a possibles seqüeles).
- Recollir les dades dels Centres assistencials sanitaris de les entitats mèdiques privades del personal docent adscrit a MUFACE i del nom de la persona corresponent que vol ser assistida i dades dels Centres assistencials d’ASEPEYO
Legislació i Documentació:
- Saber què s’ha de fer: full informatiu Ustec-Stes 144
- Tenir els impresos de comunicació d’accidents accessibles.( son a les instruccions d’inici de curs) Notificació d’accidents laborals i assistència Full de notificació d’accident o incident laboral – Model
- Cal tenir a mà també els volants per que les persones de règim de Seguretat Social puguin ser ateses a les mútues, (en general Asepeyo) http://www.asepeyo.es/web/Biblioteca.nsf/ficheros/volante_asistencia_CT.pdf/$file/volante_asistencia_CT.pdf
- La farmaciola laboral. Descripció i contingut de la farmaciola laboral.
9- Col·laborar amb els tècnics del servei de Prevenció de Riscos Laborals en la investigació dels accidents que es produeixin en el centre docent.
- Recollir el màxim d’informació sobre l’incident i o l’accident ocorregut.
- Recollir els incidents i accidents que es produeixin en el centre.
- Explicar be a la direcció i al claustre quin és el procediment per reconeixement de accident o malaltia professional
Legislació i Documentació:
- ORDEN TAS/2926/2002, de 19 de noviembrepor la que se establecen nuevos modelos para la notificación de los accidentes de trabajo y se posibilita su transmisión por procedimiento electrónico http://www.boe.es/boe/dias/2002/11/21/pdfs/A40988-41013.pdf
- RESOLUCIÓN de 26 de noviembre de 2002, de la Subsecretaría, por la que se regula la utilización del Sistema de Declaración Electrónica de Accidentes de Trabajo (Delt@) que posibilita la transmisión por procedimiento electrónico de los nuevos modelos para la notificación de accidentes de trabajo, aprobados por la Orden TAS/2926/2002, de 19 de noviembre. BOE núm. 303 de 19 diciembre
- http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Normativa/TextosLegales/Resoluciones/2002/26_11_2002/PDFs/resolucionde26denoviembrede2002delasubsecretariaporlaq.pdf
- Procediment pel reconeixement dels drets derivats de malaltiaprofessional i/o d'accident en acte de servei (Muface)
- http://www.boe.es/boe/dias/2005/11/17/pdfs/A37572-37580.pdf
- Saber què s'ha de fer, full informatiu nº 144
10 - Col·laborar amb els tècnics del Servei de Prevenció de Riscos Laborals en l’avaluació i el control dels riscos generals i específics del centre.
- Acompanyar als Tècnics del Servei de Prevenció de riscos laborals, durant la seva visita al Centre.
- Informar als Tècnics dels incidents/accidents que s’han produït al Centre, així com qualsevol circumstància que es pugui considerar d’interès.
- Realitzar consultes d’assessorament als Tècnics en matèria de Seguretat i Salut laboral.
- Recollir els comunicats de risc que aporta el personal del Centre i resta de la Comunitat Educativa.
- Recollir informació sobre les possibles alteracions de la salut de les persones que treballen en el centre en relació a les malalties professionals o relacionades amb el treball.
- Informar sobre les situacions de risc especials:
- Risc durant l'embaràs
- Adaptacions o Canvi del lloc de treball per motius de salut.
- Assetjament psicològic en l'àmbit laboral
Legislació i Documentació:
Avaluacions de riscos - Full informatiu Ustec-Stes 349
- Utilització de l’imprès de comunicat de risc.(Annex1)
- Informació sobre les temperatures adequades en el lloc de treball (Full informatiu 349)
EL Reial Decret 486/1997Article 7. Condicions ambientals :En los locales de trabajo cerrados deberán cumplirse, en particular, las siguientes condiciones:
La temperatura de los locales donde se realicen trabajos sedentarios propios de oficinas o similares estará comprendida entre 17 y 27º C. La temperatura de los locales donde se realicen trabajos ligeros estará comprendida entre 14 y 25º C.
Per comunicar al Departament el risc per temperatures altes, es pot fer servir el comunicat de risc, tal com està a continuació "Comunicat de risc de temperatures altes". El coordinador/a el trametrà per correu electrònic, fax, correu urgent o verbalment al cap de secció dels Serveis Territorials corresponent. En el cas que sigui verbalment, amb posterioritat, li farà arribar per escrit.
Caldria enviar-ne una còpia al director/a del SSTT i a un/a delegat/a de prevenció del Comitè de seguretat i salut corresponent al SSTT. En el nostre cas, la còpia s'ha d'enviar a salut@sindicat.net per poder fer-ne el seguiment en el sí del Comitè i poder presentar, si cal, la denúncia a la Inspecció de treball.
- Evaluación de Riesgos Laborales http://www.insht.es/InshtWeb/Contenidos/Documentacion/TextosOnline/Guias_Ev_Riesgos/Ficheros/Evaluacion_riesgos.pdf
- Manual per a la identificació i avaluació de riscos laborals
- Web de Treball. Salut laboral i condicions de treball
- Avaluació de riscos http://educacio.gencat.cat/intranet (es necessita la clau de l’Atri per accedir a la intranet del Departament d’Educació). Hi trobareu informació sobre els diferents tipus d’avalaucions de riscos, les fitxes de riscos per lloc de treball, i un llistat de les activitats perilloses.
- Legislació i documentació sobre l’amiant (Riscos manipulació del material amb amiant, enderrocs, pissarres ...)
- Calefacció amb pèl·lets de fusta (Riscos per generació de monòxid de carboni)
Malalties Professionals
- ORDEN TAS/1/2007, de 2 de enero, por la que se establece el modelo de parte de enfermedad profesional, se dictan normas para su elaboración y transmisión y se crea el correspondiente fichero de datos personales. BOE núm. 4 de 4 de enero
- REAL DECRETO 1299/2006, de 10 de noviembre, por el que se aprueba el cuadro de enfermedades profesionales en el sistema de la Seguridad Social y se establecen criterios para su notificación y registro.
BOE 302 de 19 de novembre , RD 1299/2006 , a la pàgina 24 (44510)
http://www.boe.es/boe/dias/2006/12/19/pdfs/A44487-44546.pdf
CUADRO DE ENFERMEDADES PROFESIONALES (CODIFICACIÓN)
Nódulos de las cuerdas vocales a causa de los esfuerzos sostenidos de la voz por motivos profesionales.
01 2L0101 Actividades en las que se precise uso mantenido y continuo de la voz, como son profesores, cantantes, actores, teleoperadores, locutores.
- Per les dones en règim general de la Seguretat Social (interines, laborals...) la legislació esta recollida en
http://www.seg-social.es/Internet_1/Trabajadores/PrestacionesPension10935/Riesgoduranteelemba10956/index.htm
- Per les dones funcionàries en règim de Muface la legislació esta recollida en
http://www.boe.es/boe/dias/2003/08/05/pdfs/A30188-30195.pdf
Real Decret 298/2009, de 6 de març, pel que es modifica el Real Decreto 39/1997, de 17 de gener, pel que s’aprova el Reglament dels Serveis de Prevenció, en relació amb l'aplicació de mesures per a promoure la millora de la seguretat i de la salut en el treball de la treballadora embaraçada, que hagi donat a llum o en període de lactància.
http://www.boe.es/boe/dias/2009/03/07/pdfs/BOE-A-2009-3905.pdf
- Si s'ha de demanar el subsidi:
Subsidi per risc durant l'embaràs
Subsidi per risc durant la lactància natural
Adaptacions i Canvis de lloc de treball per motius de salut
- Adaptacions i/o canvis de lloc de treball per motius de salut (http://www.sindicat.net/salut/mespag/Adaptacions.htm)
- Full informatiu USTEC-STEs 350
Assetjament psicològic en l'àmbit laboral
- Eina USTEC-STEs nº 471
- governacio.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes Assetjament psicològic en l’àmbit laboral
Assetjament sexual per raó de sexe i/o orientació sexual
- governacio.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes Assetjament sexual per raó de sexe i/o orientació sexual
11 - Coordinar la formació dels treballadors del centre en matèria de prevenció de riscos laborals.
- Recollir dades i donar publicitat dels cursos relacionats amb la Seguretat i la Salut Laboral.
- Demanar a la direcció que demani al Departament cursos en el centre sobre PRL
- Recollir propostes de formació específica per les necessitats del centre en temes de Prevenció de riscos laborals.
- Proposar als Centres de Recursos, la realització de cursos en matèria de PRL a realitzar en la zona o en el Centre.
- Informar al claustre de la organització a nivell de prevenció del Departament d’Educació.
- Informar al claustre sobre la legislació bàsica de Prevenció de Riscos Laborals
Formació
- Formació en seguretat i salut dels i de les docents : XTEC En aquest enllaç trobareu publicada la formació que es fa cada trimestre Accés al web de l'XTEC
- Centres de Seguretat i Salut Laboral Institut Català de Seguretat i Salut Laboral (ICSSL). Formació Laboral de les quatre demarcacions territorials. http://treball.gencat.cat/ca/ambits/seguretat_i_salut_laboral/formacio/
- Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC)
- Activitats formatives per al personal de la Generalitat que actualment tenen període d’inscripció obert - Llista de cursos, accés
- Instituto Nacional de Seguridad, Salud y Bienestar en el Trabajo (INSHT). A banda de molta informació tècnica, ofereixen formació a la seva seu a Barcelona,
Informació
- Guia pràctica de salut laboral - USTEC-STEs
- Guia de personal laboral – USTEC-STEs
- Eina sobre assetjament laboral
- Tríptic sobre agressions als treballadors/es del Departament d’Ensenyamen
- Darrers fulls informatius
- Publicacions d’USTEC-STEs sobre Salut Laboral
Legislació i Documentació :
- PACTE sobre drets de participació dels empleats públics en matèria de prevenció de riscos laborals en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat de Catalunya
- Llei 31/1995, de 8 de novembre
- Servei de Prevenció - Reial decret 39/1997, de 17 de gener i document amb els aspectes rellevants.
- Institut Nacional de Seguretat Salut i Benestar en el Treball
- Web Departament de Treball
12 - Col·laborar amb el claustre per al desenvolupament, dins del currículum de l’alumnat, dels continguts de prevenció de riscos.
- Informar al personal docent dels materials publicats en matèria de prevenció de riscos laborals.
- No Badis!. http://www.edu365.cat/nobadis/index.htm
- ERGA-Primaria Transversal és una publicació digital del INSHT. El seu principal objectiu és que es pugui utilitzar com a material per als diferents temes sobre prevenció.
- ERGA -FP és una publicació digital del INSHT. El seu principal objectiu és que l’alumnat desenvolupi actituds positives davant la prevenció de riscos laborals.
- Les pel·lícules de NAPO. Napo és un personatge de dibuixos animats, s’expressa sense paraules, i pot explorar àrees que no serien possibles en pel·lícules de teatre o documentals. Ell és indestructible i etern, a diferència dels treballadors que estem tractant de protegir.
T'ha servit la informació? Ens pots ajudar a millorar la web responent a aquesta petita enquesta
Per a USTEC·STEs el coordinador/a de prevenció de riscos laborals és una figura molt important per aconseguir una bona prevenció als centres i per ajudar que es puguin detectar totes aquelles mancances que encara hi ha, que per Llei estan reconegudes i que l’Administració de vegades oblida. Creiem que, després dels anys que portem d’implantació d’aquest càrrec, l’Administració encara no té clar la necessitat d'aquest. Altrament no s’entén que segueixi sense millorar-ne les condicions de treball (sobretot la coordinació i les dotacions horàries) i sense oferir una formació en horari de treball que serveixi realment per poder portar a terme la seva activitat adequadament. Després de tants anys ja no hi ha excuses que valguin.
Els beneficis que ens pot comportar una bona aplicació de la Llei de prevenció són tants que hem de continuar decidits a treballar per aconseguir que la realització de les tasques de coordinació de prevenció de riscos d’un centre no depengui del voluntarisme sinó de l’establiment dels paràmetres exigibles per fer-la ben feta.
Origen, funcions i nomenaments
Què reclama USTEC-STEs per als i les coordinadors de prevenció de riscos?
Guia extensa amb normativa per a desenvolupar les funcions de coordinador/a de riscos
Origen, funcions i nomenaments
Decret 183/2000, de 29 de maig, de regulació del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del Departament d'Educació (DOGC núm. 3152, d'1.6.2000). L'article 12 defineix la designació d’aquesta figura en tots els centres de treball dependents del Departament d'Educació.
Article 12
A cada centre de treball del Departament d’Educació es designarà una treballadora o un treballador amb les funcions de promoure i coordinar les actuacions en matèria de salut i prevenció de riscos laborals, supervisar les condicions del lloc de treball i potenciar la formació de les treballadores i treballadors del centre dins d’aquest camp. En els centres docents i serveis educatius la designació correspondrà a la directora o director.
Aquestes persones actuaran d’acord amb les directrius del cap de Secció de Prevenció de Riscos Laborals de la corresponent delegació territorial.
El claustre dels centres docents haurà de vetllar pel desenvolupament, dins del currículum de l’alumnat, dels continguts de salut laboral i estil de vida saludables.
- Funcions. Les funcions que han de exercir els coordinadors i coordinadores de prevenció de riscos laborals estan definides a les Instruccions d’inici del curs i són les mateixes per a tots els centres educatius d’ensenyaments no universitaris, si bé estan diferenciades per etapes educatives . Les podeu trobar a la Intranet del Departament d'Educació seguint aquesta adreça Portal de centre » Normativa » Documents d'organització i gestió (cal codi ATRI per accedir-hi)
- Nomenaments. S’han de nomenar en tots els centres. En tots els casos la designació correspondrà a les direccions que ho hauran de comunicar als serveis territorials corresponents. Encara queden centres on no s’ha nomenat ningú per a aquest càrrec com són entre d’altres els serveis educatius i les llars d’infants i no sabem quan es farà.
Què reclama USTEC-STEs per als i les coordinadors de prevenció de riscos?
USTEC·STEs continua demanant que, a part que tots els treballadors i treballadores puguin ser coordinadors, el Departament revisi i determini en quins centres encara no s’ha nomenat aquesta figura i que no en retardi més el nomenament. Primer de tot per poder treballar i avançar en els temes de salut, i en segon lloc perquè hi estan obligats pel seu propi decret des de l’any 2000.
1. Condicions de treball
1.1 Dotacions horàries. Tant a primària com a secundària, igual que els altres coordinadors/es, forma part del còmput global d’hores a distribuir per part de l’equip directiu Per tant, o resten hores de les coordinacions ja existents o en deixen sense a la coordinació de prevenció de riscos. Demanem per tant una dotació horària específica.
1.2 Dotacions econòmiques. Les coordinadores i els coordinadors de riscos de tots els centres de fins a una línea i les ZER cobren un complement mensual equivalent al d’una coordinació. Cal que totes les persones nomenades comprovin que el seu nomenament ha estat enviat als Serveis Territorials. Davant d’aquesta realitat, USTEC·STEs continuarà reclamant les dotacions horàries suficients per poder fer la nostra feina dignament i en condicions. I si l’Administració considera que ha d’estar remunerat, que el complement es faci extensiu a tothom que tingui nomenamen
1.3 Formació. USTEC·STEs continua considerant que per poder fer aquesta feina és necessari tenir una formació específica, que no ha de ser voluntària i que s’ha de fer dins de l’horari lectiu del professorat. Aquestes són les condicions que hem defensat des del mateix moment que es va crear aquesta figura, i entenem que si no és possible fer formació en horari lectiu, s'ha de compensar tal i com preveu la LPRL en l'article 19. Volem denunciar que sembla que el Departament d’Educació considera que els i les coordinadores de prevenció dels centres ja estan formats! Sabem que això no és cert, ja que moltes persones agafen el càrrec per primer cop cada curs.
El Departament d’Educació, ofereix un curs telemàtic de nivell bàsic (30 hores) a través de la XTEC. Cal consultar els plans de Formació de zona. Podeu trobar més informacio a la pestanya On podem aprendre sobre prevenció de riscos a la feina? També s’ofereixen cursos de nivell bàsic en els CSSL (Centres de Seguretat i Salut dels treballadors/es del Departament de Treball de la Generalitat) de cada territori. Podeu trobar més informacio a la pestanya On podem aprendre sobre prevenció de riscos a la feina?
1.4 Informació. Demanem que no s’obligui a agafar aquests càrrecs a les persones últimes d’arribar al centre i que abans se’ls expliqui adequadament totes les seves característiques i condicions laborals i, el que és més important, que tinguin el suport del conjunt de treballadores i treballadors del centre. Seria bo que les persones que ho agafessin tinguessin una continuïtat durant un temps per poder tenir més experiència, pràctica i formació en el centre.
2 - USTEC·STEs continua pensant que hem d’avançar, però que cal fer-ho amb coherència i responsabilitat, facilitant la feina al professorat i establint unes condicions de treball que permetin d’assumir-ne les responsabilitats de forma òptima i adequada. Creiem que no és aquesta la línia que segueix el Departament, i és per això que exigim:
- Que els coordinadors/es siguin presents en tots els centres de treball dependents del Departament.
-Que els coordinadors/es rebin la formació necessària dins del seu horari lectiu.
-Que la formació dels coordinadors/es sigui adequada i suficient.
-Que els coordinadors/es tinguin reduccions horàries per fer adequadament la seva feina.
-Que les responsabilitats i les funcions dels coordinadors/es estiguin relacionades amb la formació que reben i no pas amb el voluntarisme del professorat.
-Que qualsevol treballador/a pugui ser coordinador/a de riscos del seu centre.
-Que el Departament en general i els equips directius i els inspectors/es de zona en particular prenguin consciència de la necessitat de la feina del coordinador/a de prevenció de riscos laborals.
USTEC·STEs ha lluitat i lluitarà perquè els treballadors i les treballadores encarregats de dinamitzar els temes de salut als centres tinguin les millors condicions per desenvolupar la seva feina, en el benentès que les variables de formació i temps són imprescindibles per aconseguir-ho.
La salut laboral és un tema en el qual tothom s’ha d’implicar, i el Departament el primer ja que, a més, ha de donar exemple.
|
Eina - Guia pràctica
Guía pràctica per a coordinadors/es de prevenció de riscos laborals
Guia extensa amb normativa per a desenvolupar les funcions de coordinador/a de riscos
Funcions
|
Feines a fer |
Com fer-ho. Normativa i Legislació.
|
1- Coordinar les actuacions en matèria de seguretat i salut, així com promoure i fomentar l’interès i la cooperació dels treballadors en l’acció preventiva, d’acord amb les orientacions del Servei de Prevenció de Riscos Laborals i les instruccions del director o directora del centre.
|
|
Legislació i Documentació:
|
2- Col·laborar amb la direcció del centre en l’elaboració del pla d’emergència, i també en la implantació, la planificació i la realització dels simulacres d’evacuació.
|
|
- menjador
Legislació i Documentació:
Seguridad en el trabajo (115) (INSHT http://www.insht.es/portal/site/Insht/) Aparatos de elevación y manutención (15) |
3- Revisar periòdicament la senyalització del centre i els aspectes relacionats amb el pla d’emergència, amb la finalitat d’assegurar-ne l’adequació i funcionalitat. |
|
Legislació i Documentació:
|
4 - Revisar periòdicament el pla d’emergència per assegurar-ne l’adequació a les persones, els telèfons i l’estructura. |
|
Legislació i Documentació:
|
5- Revisar periòdicament els equips de lluita contra incendis com a activitat complementària a les revisions oficials. |
|
|
6 - Promoure actuacions d’ordre i neteja i fer-ne el seguiment. |
|
|
7 - Donar suport al director o la directora del centre per formalitzar la coordinació de l’activitat empresarial. |
|
Legislació i Documentació:
|
8 - Donar suport al director o directora del centre per formalitzar i trametre, als Serveis Territorials o al Consorci d’Educació de Barcelona, el “Full de notificació d’accident, incident laboral o malaltia professional”.
|
|
Legislació i Documentació:
|
9- Col·laborar amb els tècnics del servei de Prevenció de Riscos Laborals en la investigació dels accidents que es produeixin en el centre docent. |
|
Legislació i Documentació:
|
10 - Col·laborar amb els tècnics del Servei de Prevenció de Riscos Laborals en l’avaluació i el control dels riscos generals i específics del centre. |
|
Legislació i Documentació:
Avaluacions de riscos - Full informatiu Ustec-Stes 349
EL Reial Decret 486/1997Article 7. Condicions ambientals :En los locales de trabajo cerrados deberán cumplirse, en particular, las siguientes condiciones: Per comunicar al Departament el risc per temperatures altes, es pot fer servir el comunicat de risc, tal com està a continuació "Comunicat de risc de temperatures altes". El coordinador/a el trametrà per correu electrònic, fax, correu urgent o verbalment al cap de secció dels Serveis Territorials corresponent. En el cas que sigui verbalment, amb posterioritat, li farà arribar per escrit.
Malalties Professionals
CUADRO DE ENFERMEDADES PROFESIONALES (CODIFICACIÓN)
Subsidi per risc durant l'embaràs Subsidi per risc durant la lactància natural
Adaptacions i Canvis de lloc de treball per motius de salut
Assetjament psicològic en l'àmbit laboral
Assetjament sexual per raó de sexe i/o orientació sexual
|
11 - Coordinar la formació dels treballadors del centre en matèria de prevenció de riscos laborals. |
|
Formació
Informació
Legislació i Documentació :
|
12 - Col·laborar amb el claustre per al desenvolupament, dins del currículum de l’alumnat, dels continguts de prevenció de riscos.
|
|
|
T'ha servit la informació? Ens pots ajudar a millorar la web responent a aquesta petita enquesta